Kolonia w Piwnicznej

Pierwszy miesiąc wakacji dzieciom z Placówki Opiekuńczo- Wychowawczej "Jaskółka" upłynął jak zwykle, bardzo szybko. W lipcu Jaskółkowicze wybrali się na 8 dniową kolonię do Piwnicznej- Zdrój. W wyjeździe uczestniczyło 30 dzieci. Dzieci spędzały czas na wycieczkach, zwiedzając ciekawe miejsca, wspólnie się bawiąc. W programie kolonii były m. in. : zajęcia integracyjne oparte na zabawach ruchowych i podchodach, wyjazd do Krynicy, tam wyszliśmy na Górę Parkową, gdzie Jaskółkowicze nie tylko podziwiali piękne widoki, ale aktywnie spędzili czas na "Rajskich ślizgawkach". Atrakcją w Krynicy była również Pijalnia Wód Mineralnych, a także Deptak Krynicki. Następnie udaliśmy się do Starego Sącza, gdzie zwiedziliśmy piękny, stary i nieduży ryneczek z zabytkową studnią oraz Klasztor Świętej Kingi. Kolejnym miejscem, który zwiedzaliśmy była Pasieka 'Barć". Mogliśmy tam poobserwować ciekawe życie społeczności pszczelej oraz posmakować miody, aby wybrać ten, który najlepiej przypadnie nam do gustu. Po za tym bardzo dużo spacerowaliśmy po Piwnicznej m.in. spacer do Wierchomla wzdłuż Zubrzyku w poszukiwaniu symboli łemkowskich, spacer po Parku Zdrojowym "Kicarz", spacer do rynku, oraz spacer do Misjonarzy Afrykańskich w celu posłuchania opowieści o Afryce oraz zobaczeniu ciekawej kolekcji sztuki afrykańskiej ze zbiorów Misji Afrykańskiej. Tych wszystkich przyjemności nie bylibyśmy w stanie doświadczyć gdyby nie życzliwość i ofiarność sponsorów Stowarzyszenia "Nasze Dzieci" z Krakowa, które pokryło koszty związane z wyjazdem, noclegi, dowóz, sfinansowało nagrody dla dzieciaków za udział w konkursach oraz wiele innych ciekawych atrakcji. Za to wszystko, za spełnienie dziecięcych marzeń chcielibyśmy im serdecznie i z całego serca podziękować.
Podopieczni i wychowawcy Jaskółki
sekcja fundacji nasze dzieci